Wat is Bokstherapie
Wat is Bokstherapie? In deze blog vertellen we je alles over bokstherapie en of het iets voor jou is.
Bokstherapie
Bokstherapie is een vernieuwende manier van behandelen die de fysieke kant van boksen samenbrengt met therapeutische begeleiding. Het gaat veel verder dan alleen maar in de ring stappen en je frustraties eruit slaan. Deze therapie biedt een gestructureerde aanpak waarbij je met hulp van een therapeut of bokscoach leert om je emoties te uiten en te verwerken met bokstechnieken.
De therapeut helpt je met verschillende oefeningen en technieken, waarbij de nadruk ligt op zelfexpressie, het reguleren van emoties en het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is een holistische aanpak die zowel je lichaam als je geest aanspreekt.
Door deze elementen te combineren, biedt Bokstherapie een unieke ervaring die verder gaat dan traditionele gesprekstherapie of gewone sportactiviteiten.
Een aantal belangrijke kernpunten van Bokstherapie zijn:
- Emotieregulatie: Leren om je emoties te uiten
- Acceptatie: De spanning accepteren zonder te vluchten
- Stressvermindering: Verminderen van spanning en negatieve energie
- Zelfvertrouwen: Een positief zelfbeeld ontwikkelen
- Mindfulness: Bewuster worden van je gedachten en lichaam
- Assertiviteit: De regie nemen en je eigen pad kiezen
Eigenlijk is Bokstherapie een verrassend effectieve manier om niet alleen je fysieke conditie te verbeteren, maar ook je mentale welzijn een flinke boost te geven. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze bijzondere therapievorm, die de kracht van boksen koppelt aan psychologische inzichten.
Bokstherapie, aan de slag met je vragen
Veel mensen zoeken in therapie meer dan alleen maar een gesprek. Soms zijn woorden niet voldoende om je emoties te verwoorden; je hebt iets anders nodig om beter in contact te komen met je gevoelens.
Een veelgestelde vraag is: hoe ga je om met emoties, hoe ga je om met boosheid, en hoe stel je grenzen? Of hoe maak je schoon wat nog in je hoofd rondzwerft? Fysiek en emotioneel voelen zijn vaak met elkaar verweven.
Bokstherapie heeft ook een mooie metafoor:
Je bokst zoals je bent en je bent zoals je bokst.
Daarom kan je met Bokstherapie je bewegingen leren kennen om vervolgens tegenbewegingen te oefenen '' hier gaan we zo verder op in''.
Het gaat erom je eigen gedrag te begrijpen, je patronen te herkennen en ze te doorbreken.
Het is goed om te weten dat Bokstherapie niet de complete oplossing is voor (chronische) mentale problemen. Maar het kan in veel situaties een waardevolle aanvulling zijn op je huidige of toekomstige behandeling en ondersteuning.
Therapeutisch boksen hoeft niet alleen voor mensen met mentale problemen te zijn. Als je ook gewoon jezelf wilt verbeteren, kan Bokstherapie ook een goede optie zijn.
Hoe verloopt een Bokstherapie sessie?
Bokstherapie is een bijzondere manier om aan jezelf te werken. Het begint meestal met een kennismakingssessie, waarin we een veilige omgeving creëren waar jij je op je gemak voelt. Jouw vragen en behoeften staan centraal.
Wanneer je de boksring binnenstapt, ga je de uitdaging aan om de spanning te verhogen. Je ontdekt dat boksen als een spiegel fungeert, waardoor je meer inzicht krijgt in je gedrag en emoties. In de eerste sessie draait alles om jou, zodat we je beter leren kennen voordat we echt aan de slag gaan.
Na die eerste sessie bespreken we wat we hebben opgemerkt en hoe we verder gaan. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk plan op. Elke volgende sessie helpt je om stap voor stap je doelen te bereiken.
Deze aanpak combineert de fysieke elementen van boksen met persoonlijke groei, wat het tot een bijzondere ervaring maakt.
Tegenbewegingen oefenen
Wanneer mensen voor het eerst de boksring in stappen, is de spanning vaak om te snijden. Met Bokstherapie kun je die spanning verder onderzoeken, waardoor je meteen inzicht krijgt in de bewegingen en overlevingsreacties zoals vechten, vluchten of bevriezen.
Fight - Mensen die in de vechtmodus schieten, rennen vaak snel naar voren en duwen de bokscoach naar achteren, terwijl ze het achteruitgaan niet zo prettig vinden.
Freeze - Bij mensen die bevriezen, zie je vaak dat ze letterlijk stil blijven staan tijdens de boksoefeningen en niet meer luisteren naar wat er gezegd wordt; ze willen niet naar voren of naar achter bewegen.
Flight - Mensen die vluchten, proberen vaak te ontsnappen door veel vragen te stellen en durven niet naar de spanning toe te gaan, waardoor ze zich vaak naar achteren laten duwen tijdens de boksoefeningen.
Soms zie je dat er meerdere reacties tegelijk optreden, en dat is ontzettend waardevol. Dit zijn namelijk de bewegingen die iemand maakt als de spanning toeneemt.
Waarom is dat zo belangrijk?
Omdat je op die manier de tegenbeweging kunt oefenen. Als je jezelf in een hoek laat duwen, kan een kleine tegenbeweging zijn dat je je niet meer laat in de hoek drukken, terwijl een grote tegenbeweging zou zijn dat je de bokscoach in de hoek duwt.
Bij de vechtreactie kan het ook andersom zijn. In plaats van dat de persoon de bokscoach in de hoek duwt, kan een tegenbeweging zijn dat de persoon niet meer naar voren mag lopen, maar alleen nog maar achteruit. Een grote tegenbeweging zou dan zijn dat de bokscoach de volledige controle overneemt.
Er zijn dus altijd bewegingen te ontdekken voor iedereen die meedoet aan Bokstherapie.
Boksen als spiegel van je dagelijks leven
Wanneer je de boksring in stapt, kom je eigenlijk in een grote reflectie van jezelf terecht. Zoals eerder genoemd, de spanning die je daar voelt of die zich opbouwt, zorgt ervoor dat je je gaat gedragen en uiten zoals je dat in het dagelijks leven doet als je onder druk staat.
Dit is een geweldige kans om te ontdekken hoe jij omgaat met stress. In de ring merk je goed hoe je reageert als de druk toeneemt. De bokscoach of therapeut zal dit met je doornemen, zodat je je bewust wordt van je reacties en bewegingen.
Bewustwording is hierbij super belangrijk. Het is eigenlijk de eerste stap in het proces:
Herken je eigen gedragspatronen onder druk
Observeer hoe deze zich manifesteren in de boksring
Leer nieuwe manieren om met stress om te gaan
Door boksen als een spiegel te gebruiken, kun je niet alleen je boksvaardigheden verbeteren, maar ook waardevolle inzichten over jezelf opdoen. Deze kennis kun je vervolgens oefenen en toepassen in je dagelijks leven.
Waarom komt Bokstherapie nog weinig voor?
Veel begeleiders, therapeuten en coaches hebben vaak twee keuzes.
Of ze zijn fantastische sportinstructeurs, of ze zijn ervaren therapeuten. Je kunt meestal kiezen: ga ik mijn problemen bespreken of ga ik lekker aan de slag met sporten. Of je hebt zowel een therapeut/coach als een bokstrainer, twee verschillende personen tegelijk.
Een bokstrainer is geen therapeut/coach, en een therapeut/coach is geen bokstrainer. Therapeutisch boksen combineert deze twee. Het draait niet om het aanleren van fysieke vaardigheden, maar om jezelf uiten door middel van beweging.
Spanning en gevoelens zitten in je lijf. Je hebt professionele hulp nodig om dat te ontdekken via boksen. Waar kun je naartoe om dat te realiseren?
Wij geloven dat Bokstherapie de komende jaren echt populair gaat worden. Het is nu begin 2025, en tegen 2030 weet iedereen wel wat Bokstherapie inhoudt.
Voor wie is Bokstherapie geschikt?
Een van de toffe dingen aan Bokstherapie is dat het voor iedereen toegankelijk is. Of je nu een echte sportliefhebber bent of nog nooit een bokshandschoen hebt vastgehad, Bokstherapie kan jou zeker iets bieden. Het is ideaal voor:
- Mensen die worstelen met angst en paniek.
- Individuen die een nieuwe manier van zelfexpressie zoeken.
- Sporters die hun mentale kracht willen verbeteren.
- Mensen die hun trauma's willen verwerken '' dan wel met EMDR Bokstherapie onder begeleiding van een EMDR-psycholoog''.
- Iedereen die persoonlijke groei en ontwikkeling nastreeft.
- Mensen die assertiever willen worden, daar gaan we later nog verder op in.
- Mensen die hun zelfbeeld willen verbeteren.
- Mensen die moeite hebben met het uiten van boosheid, ook daar komen we straks op terug.
- Mensen die vastlopen in hun emoties.
- Mensen die blokkades in lichaam en geest willen doorbreken.
- Mensen die beter willen leren doseren.
- Mensen die meer ontspanning willen ervaren.
- Mensen die de controle over hun leven willen herwinnen.
- Mensen die hun grenzen willen leren kennen en aangeven.
Het is goed om te benadrukken dat Bokstherapie geen vervanging is voor reguliere medische behandelingen.
Assertief VS Agressief
Waarom hebben we voor deze Chiwawa gekozen? Geen idee, we vonden hem gewoon leuk . Maar we willen je graag vertellen waarom bokstherapie zo goed werkt voor het verbeteren van je assertiviteit! We krijgen hier vaak vragen over, dus laten we het uitleggen.
Bokstherapie kan je helpen om je assertiviteit een boost te geven. Als we je bewegingen bekijken en merken dat je jezelf vaak op de achtergrond plaatst, wat je in de ring laat zien, dan koppelen we daar specifieke oefeningen aan.
Deze oefeningen zijn bedoeld om je assertiviteit te vergroten. Je leert bijvoorbeeld zelf te bepalen hoe hard je slaat en hoe lang de ronde duurt, terwijl je probeert de bokscoach in de hoek te drukken.
Als je dit zo leest, denk je misschien dat het wel meevalt. Maar als de spanning oploopt en je in de ring staat, is dat best een uitdaging. Soms wordt agressief gedrag verward met assertiviteit, maar dat is het niet. We leren je om op een rustige manier assertief te zijn, zelfs als het spannend wordt, zodat je deze vaardigheden ook in je dagelijks leven kunt toepassen.
Bokstherapie voor boosheid
We zouden nog even terugkomen op boosheid. Boosheid is een emotie, net zoals blijheid of verdriet. Wanneer iemand blij is, vinden we dat vaak leuk, en als iemand verdrietig is, willen we die persoon meestal steunen.
Maar misschien herken je het wel: als je boos bent, hoor je vaak van anderen: "je moet niet zo boos zijn." Hierdoor leren we dat boosheid niet echt geaccepteerd wordt, wat ervoor zorgt dat we het onderdrukken of er te lang mee rondlopen, totdat we uiteindelijk als een vulkaan uitbarsten.
Je moet niet zo boos doen... whaaaat?
Bij Bokstherapie besteden we hier ook aandacht aan. Het is essentieel dat boosheid er mag zijn, zodat je, zoals wij het noemen, het ventieltje op een veilige manier kunt open draaien. Zo krijg je meer controle over je emoties en voorkom je dat je vastloopt of verdwaalt in je gevoelens.
De wetenschap achter Bokstherapie
Bokstherapie is nog niet zo lang officieel erkend als therapievorm, maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt. Studies laten zien dat de mix van bewegen en psychologische ondersteuning kan zorgen voor:
- Meer endorfines, de natuurlijke 'gelukshormonen' van je lichaam
- Minder cortisol, het stresshormoon
- Betere hersenplasticiteit, wat helpt bij het ontwikkelen van nieuwe, positieve denkpatronen
- Meer activiteit in de hersengebieden die helpen bij het reguleren van emoties
Deze wetenschappelijke bevindingen bevestigen wat veel deelnemers ervaren: na een sessie Bokstherapie voelen ze zich energieker, positiever en meer in balans.
Wordt Bokstherapie vergoed door de zorgverzekering?
Bokstherapie wordt jammer genoeg niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ons zorgsysteem is daar niet echt op ingericht. Vaak dekt de werkgever de kosten, wat voor hen fiscaal aantrekkelijk is. Bij klachten na een ongeluk kan er soms ook een vergoeding komen via de letselschadeverzekering.
We zouden het natuurlijk liever anders zien, want iedereen verdient de beste zorg. Binnen de gemeente en bij re-integratietrajecten en het UWV zijn er vaak ook mogelijkheden voor vergoedingen, maar je moet dit zelf aanvragen.
Bij EMDR Bokstherapie is het gelukkig anders; een groot deel van de kosten wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Bokstherapie: Een krachtige stap naar persoonlijke groei
Bokstherapie is een toffe en krachtige manier om aan jezelf te werken. Het combineert fysieke activiteit met psychologische ondersteuning, waardoor je niet alleen je lichaam kunt versterken, maar ook je geest. Deze therapie daagt je uit om uit je comfortzone te stappen en nieuwe aspecten van jezelf te ontdekken.
Ben je enthousiast geworden over wat Bokstherapie te bieden heeft? Denk er dan eens over na om een kennismakingssessie te plannen bij een Bokstherapie aanbieder in jouw buurt. Beleef zelf hoe deze vernieuwende therapievorm je kan helpen om sterker, zelfverzekerder en meer in balans te zijn. Misschien ontdek je wel een nieuwe passie die je leven een positieve wending kan geven!
Goed om te weten: Wij bieden Bokstherapie aan in Haarlem. Steeds meer mensen uit heel Nederland komen naar ons toe omdat ze de voordelen hebben ervaren. Voel je vrij om langs te komen als je denkt dat Bokstherapie iets voor jou kan zijn!
Bedankt voor het lezen! Als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten!